Yeni Başlayan Bloggerlar İçin 20 Önemli İpucu

ünümüzde bundan sonra çoğu bireyin kendi blogu var ve bu bloglar bireylerin amaçlanan kitleye ulaşması yönünden gerektiğince mühim bir adım. Okurlarınızı arttırmanın ve yayımlarınızın verimliliğini en üst seviyeye çıkarmanın çoğu yolu vardır. Ben de bu yüzden yeni başlayanlar amacıyla 20 ipucu sahibi olan bir liste hazırladım:

1- Yeniliklere sırtınızı dönmeyin

Çıktığınız bu yol uzun bir yol ve bu yolda geliştikçe yeni şeyler öğrenmeye devam edeceksiniz. Yazdığınız her içerik, okuduğunuz her yorum yeni bir şeyler öğrenmeniz amacıyla basamaktır. Bu yüzden her husus ile ilgili makaleler okuyun, gelen yorumları ve eleştirileri görmezden gelmeyin ve zihninizi sıksık açık tutarak kendinizi geliştirmeye odaklanın.

2- Kendiniz olun

Çoğu yeni başlayan blogger bu Hataya düşer. Yayımladıkları içeriklerinde gerçekte olmadıkları şahıslar gibi davranmaya çalışırlar ama bu büyük bir hatadır. Eğer belli bir kitleye hitap edecekseniz, okurlarınızın sizin tipinizi sevmesi gereklidir. Bu yüzden hususşma dilinizi, yazma dilinize birleşik edin ve ziyaretçileriniz içeriklerinizi okurken sizin sesinizi duyabilsinler. Bu hem içten bir bölge yaratmak amacıyla hem de kendi kitlenizi oluşturmanız yönünden bu ölçüt gerektiğince mühimdir.

3- Yazmaktan beğeni aldığınız hususları belirleyin

Her husus ile ilgili yazmanız, geniş bir kategori kısmına sahip olmanız ne kadar mühimyse, yazmaktan beğeni aldığınız ve gerçekte hâkim olduğunuz hususlar ile ilgili içerik üretmeniz de o kadar mühimdir. Ana hedeflerinizi belirleyin, blogunuzun çıkış noktasını seçin ve o yoldan devam edin.

4- İlgi çekici olun

İlgi çekici olmanın ilk mühim kuralı eskiden ön görü edilemez olmaktır. Okurlarınızı şaşırtmanız, blogunuzun geleceği ve devamlılığı yönünden mühim bir unsurdur. Önceden kestirilebilir, klişeleşmiş içerik üretmekten kaçınmanız gerekir. Bloggerlık bir okyanus ise, suyun üzerinde yüzmek sizi bir yere götürmez. Derin bir soluk alıp suyun derinliklerine dalmanız ve daha evvelce fark edilmemiş yeni ve ilgi çekici şeyler bulmanız gereklidir.

5- Özgün olun

Günümüzde benzersiz ve daha evvelce bahsedilmemiş hususlar bulup, onlardan bahsetmenin ne kadar zor bir şey olduğunun farkındayım. O yüzden, hususnuz benzersiz olmasa bile benzersiz sunmanız sizi yukarılara taşıyacak olan bir başka anahtardır. Bahsettiğiniz husus daha evvelce çoğu blogger doğrulusunda ele alındıysa bile, arkanıza yaslanın ve değişik açılardan düşünmeye çalışın. Konunun gün yüzüne çıkmamış taraflarını okurlarınıza gösterin. Kısacası; söyleyecek yeni bir şey bulamadıysanız, onu söylemenin değişik bir yolunu bulmalısınız.

6- Kanıtlar sunun

Eğer bir iddiada bulunacaksanız, kesinlikle elinizde iddia ettiğiniz husus ile ilgili ispatlar da bulundurun. İnternet içerisinde karşılaştığımız her şey doğru olmayabiliyor ve bu hal vakit gelen vakit içersinde okuyucuları tedirgin edebiliyor. Bu halun önüne geçmeniz amacıyla itimat edilir olmanız ve bunu okuyucularınıza yansıtmanız gerekiyor. Bunu yapmanın en kolay yolu da iddialarınızın arkasını dolduran ispatlar sunmak. Unutmayın, içerikleriniz ne kadar itimat edilir olursa, bir kitle edinmeniz de o kadar kolay olacaktır.

7- Gündemde olan hususlar ile ilgili makalen

Güncel olaylarla ve yakın vakitte sosyal medyayı sallamış hususlarla çok gecikmeden bağlantı kurun. Bu hal, ziyaretçilerinizi blogunuza çekmenin kolay ve etkili bir yoludur ve aynı vakitte blogunuzu güncel tutmak amacıyla iyi bir fırsattır.

8- Sık sık makalen

İçeriklerinizi illa belirli bir uygulama dâhilinde yazmanız gerekmez, ama okurlarınızın akıllarında kalmanız amacıyla derli toplu olarak yazmak mühimdir. Blogunuzun odağına bağlı olarak, haftada iki ya da üç kez, hem de olasıysa her gün içerik yayımlamalısınız. Ayrıca, yazdıklarınız da tutarlı olmak, yani kendinizle çelişmemek çok mühimdir.

9- Sürekli okuyun

Her gün yeni bir blog keşfetmeye çalışın. Diğer blog yazarlarının kullandığı, sizin de işinize yarayacak olan araçları bulun ve not alın. Rakip bloglar sizin de bahsetmeyi düşündüğünüz husus ile ilgili ne gibi yorumlarda bulunmuş, bir göz atın. Her vakit sevdiğiniz hususlar ile ilgili yazamazsınız, bu yüzden ilgi alanınıza girmese bile sevmediğiniz hususlar ile ilgili da yazmak amacıyla okumanız ve bir düşünce sahibi olmanız gerekmektedir.

10- Mesajlarınızı erişilebilir duruma getirin

Yazdığınız içerikler arttıkça, geride kalan içeriklerinizin ehemmiyetini yitirdiğini düşünmemelisiniz. Eğer bir kitleye hitap etmeye başladıysanız, okurlarınız içeriklerinizi sevdi demektir. Bunun amacıyla daha eskiden yazmış olduğunuz içerikleri de okuyucularınıza ulaştırın ya da okuyucularınızın o içeriklerinize ulaşmasını kolaylaştırın. Başka bir deyişle, potansiyel okuyucularınızdan hiç birini yabancılaştırmamaya çalışın.

11- Resimler ve videolar ekleyin

İnsanlar genellikle uzun makalelar okumaktansa, onları eğlendiren resimlere bakmayı ya da ile ilgili makale yazacağınız bir hususyu izah eden videoları izlemeyi tercih ederler. Bu hal size bir fırsat yaratabilir. Özgün ve keyifli resimlerle birlikte, kendi çekeceğiniz videolar da yayımlayın. Emin olun yararını göreceksiniz.

12- İçeriklerinizin uzunluğuna ilgi edin

Yayınlarınızın Google gibi bir arama motoru doğrulusunda tanınması amacıyla genellikle aşağı yukarı 300 sözcükyi geçmesi gerekir. SEO yönünden bakıldığında bunun aklınızın bir köşesinde daima kalması gerektiğince mühimdir. Bunun yanında, içeriklerinizin uzunluğunu okuyucularınızın beğeniine ve çeşidine göre de ayarlayabilmelisiniz.  Okuyucularınızın dilinden anlamalı, ilgi vakitlerini göz önünde bulundurmalı ve içerik hususlarınızı da bu kıstasa göre ayarlamanızı öneririm.
 
13- Risk alın

Yeni düşünceler keşfetmekten korkmayın. Yeni düşünceler, yeni akımlar ve okuyucularınızın ilgisini çekebilecek, aynı vakit da blogunuzu monotonluktan kurtaracak içerikler yazmaktan çekinmeyin. Bu hal, blogunuzu tekdüzelikten kurtarır ve yeni okuyucular kazanmanıza da yardımcı olur.

14- Sınırlarınızı bilin

Kendinizi tarifenız, hangi hallerde ne yapabileceğinizi bilmeniz ve nerede durmanız gerektiği ile ilgili düşünce sahibi olmanız çok mühimdir.  Başta da bahsettiğim gibi uzun bir yola çıktınız ve bu yolda öğreneceğiniz daha sonsuz şey var.  Fakat bir hal sizi rahatsız ediyorsa, belki de bir namacıylai vardır, üstelemeyin.

15- Uygun etiketler kullanın

İçeriklerinizde kullanacağınız etiketler blogunuza trafik sağlamanız amacıyla mühim bir faktördür ve bu etiketlerin doğru ve yerinde kullanılması sizin ve blogunuzun geleceği yönünden ilgi etmeniz gereken hususlar arasındadır.

16- Kendinizi tanıtmaya gayret edin

Erişiminizi en üst seviyeye çıkarmak amacıyla ve kitlenizi büyütmek amacıyla çalışmalarınızı sahip olunan bütün sosyal medya platformlarında paylaşın. Kişisel gelişim ve kendinizi tarife ile ilgili incelemeler yapın. Kuracağınız çift temaslar de blogunuz amacıyla direkt olarak olmasa da dolaylı yoldan büyük yararlar sağlayacağı amacıyla başka bloggerların da çalışmalarını paylaşın, güzel geri dönüşler alabilir ve arada bir temas kurabilirseniz karşılıklı yarar husussu ile ilgili gelişme kaydedersiniz.

17- İçeriklerinizi düzenleyin

Mevcut ya da potansiyel okurlarınız amacıyla en mühim ölçütlerden biri içerik düzeninizdir. Yayınlarınız da gerçekleştireceğiniz makalem sorunları, yanlış ya da lüzumsuz sözcük tüketimi trafiğinizi engel olabilir ve ziyaretçileriniz ile aranızın açılmasına namacıyla olabilir. Bu yüzden, içeriklerinizi yayınlamadan evvelce ilgili bir şekilde gözden geçirin ve sorunları düzeltin.
 
18- Kalite sayılardan daha mühimdir

Ne kadar çok içeriğiniz varsa arama motorları doğrulusunda tanınma ve tanıtılma şansınız o kadar yüksektir. Fakat bu hazır olmayan ya da kalitesinden emin olmadığınız bir içeriği sırf yayınlamış olmak amacıyla yayınlamanız gerektiği manasına gelmez. Kalitesiz, okurlarınıza bir şeyler katmayan içerikler blogunuzun potansiyel ziyaretçi miktarını azalttığı gibi yanlış ve tam manasıyla bitememiş içerikler arama motorları doğrulusunda da pek sevilmez. Bu yüzden “Kalite>Miktar”.

19- Geribildirimlere ehemmiyet verin

Yorumlara izin verin ve okurlarınızın içerikleriniz ile ilgili beyan ettikleri düşünceleri inceleyin. Belki de sizin bilmediğiniz bir şeyler biliyorlardır ya da bir hatanızı düzeltmenize yardımcı olacaklardır. Gelen yorumlara olası olduğunca cevap vermeye çalışın. Karşılıklı diyalog mühimdir, okurlarınızla aranızda bağ oluşmasında ciddi rol oynar.

20- Listeler oluşturun

İnsanlar blogunuzdaki makalelerin başlıklarında bir sayı gördükleri vakit merak ederler ve metnin içeriğini okumak isterler. Bu yüzden okurlarınızda merak uyandıracak listeler oluşturun ve içeriklerinizin başlıklarında bahsettiğiniz listeye ait rakımları kullanın. Örneğin; “Bir bloggerda olması gereken 7 özellik” Umarım çıktığınız bu yolda hayalleriniz peşi sıra gerçekleşir ve istediğiniz başarılara süratli bir şekilde ulaşırsınız. Unutmayın çıktığınız bu yol uzun bir yol ve bu yolda en çok gereksiniminiz olacak şey sabırdır. İyi şanslar!   

Yorumlar